Owner Post Them Follow Dash



NurulFatin's
NurulFatin's

Owner


Hello and welcome to my blog
Studying BITZ (Computer Security) at UTeM
Unofficially 20
I pour my heart and thoughts here
Pardon my words

Tagboard

⊰HOVER ME!⊱
Please do not spam my cbox. Please put your blog link so I can visit you back.
♥LIFE IS A STORY. MAKES YOURS THE BEST SELLER♥
[ENTER YOUR LINK HERE :)] >


Skins by: IlliShuhada
Basecode : PikaChan
Best viewed in Mozilla and Google Chrome
Adalah haram untuk buka page source dan curi code di sini





GAMBARAN TENTANG API NERAKA

~ASSALAMUALAIKUM, SALAM 1 BLOGGER~


apa khabar readers??


hari ni, aku nak share sikit dengan kome yang berkaitan dengan alam akhirat...


iaitu tentang api neraka...


aku tau, takde sorang pun kat luar sane nak masuk neraka, tapi, mereka kat luar sane buat sesuatu tanpa memikirkan kesan... (aku pun bukannye baik sangat)


then, aku ada terbaca satu artikel ni... tentang api neraka...


heww... bile aku bace artikel tu, sumpah takut gile...


tak percaye?? oke2... cer korang bace...

Malaikat Jibrail ada menceritakan tentang neraka Jahannam kepada Rasulullah S.A.W. kata Jibrail, "ketika ALLAH menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyalaan dan baranya. demi ALLAh yang mengutus kau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarumnescaya akan dapat membakar penduduk dunia kerana panasnya. demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi, nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan bahangya. demi ALLAH yang megutus kau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Quran, itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawa bumi yang ketujuh. demi ALLAH yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat terseksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya.

Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki2 dan perempuan".

lalu Rasulullah S.A.W bertanya. "apakah pintu-pintunya bagaikan pintu rumah kami?"

Jibrail menjawab, "tidak! tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain yang lain 70 kali ganda." (iaitu yang lebih bawah lebih panas)

dari Hadith Qudsi menjelaskan bahawa neraka Jahannam mempunyai 7 tingkat. setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah. setiap daerah mempunyai 70,000 kampung. setiap kampung mempunyai 70,000 rumah. setiap rumah mempunyai 70,000 bilik. setiap bilik mempunyai 70,000 kotak. setiap kotak mempunyai 70,000 70,000 batang pokok zarqum. di bawah pokok zrqum mempunyai 70,000 ekor ular. di dalam mulut setiap ekor ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun hitam pekat . juga di bawah setiap poko zarqum mempunyai 70,000 rantai. setiap 70,000 rantai diseret oleh 70,000 malaikat.

tingkat ketujuh akan diisi oleh umat Nabi Muhammad S.A.W yang berdosa besar sampai mati belum sempat bertaubat.


*so,apatunggulagi?renung2kandanselamatberamal!


~wassalam...~

Labels: , , ,